Cepeškrāsnis un maizes brīnumi
Visas saimnieces, kuru virtuvēs ir cepeškrāsnis, zina, ka ar to palīdzību iespējams ikdienā ienest daļu brīnuma, tostarp, ar tāda it kā pierasta mīklas izstrādājuma palīdzību, kāda ir maize. Un tikai tāpēc, ka maize ir tik daudzveidīga…
Tumšā maize – tumšā maize parasti ir vai nu rudzu vai rudzu un kviešu sajaukuma maize. Tomēr tās veidi var būt atšķirīgi, atkarībā gan no mīklas sastāvdaļām, gan cepšanas nosacījumiem. Te, ja cepeškrāsns izvēle vēl ir tikai priekšā, jāpievērš uzmanība tam, kāda veida cepšanas režīmus nodrošina dažādas cepeškrāsnis – tas var dot šaurākas vai plašākas iespējas gatavot dažāda veida maizi, izmēģinot ne tikai vietējās, bet arī ārvalstu receptes.
Tumšajās maizēs var tikt izmantots iesala ekstrakts vai sīrups, kas mainīs maizes garšu. Interesanti, ka iesala ekstrakts tiek izmantots ne tikai alus, bet arī kvasa un pat piparkūku receptēs. Populāra veikalā nopērkamo tumšo maižu sastāvdaļa ir ķimenes, no kā, gatavojot paši, varat arī atteikties.
Gaišā maize – pārsvarā kviešu vai kviešu un miežu sajaukuma maizes. Pēdējā laikā īpašu popularitāti iemantojušas itāļu maizes, piemēram, ciabata un fokača (kas var tikt gatavota arī ar dažādām piedevām, kā, piemēram, olīvām). Gaišajām maizēm mēdz pievienot pienu, paniņas vai pat sieru, atkarībā no receptes. Tāpat varat cept arī jogurta maizi. Uzmanīgi jāseko līdzi tam, kādā secībā pievienosiet sastāvdaļas, lai maize labāk rūgtu, ja tā ir raudzējama, kā arī – lai maize vienmērīgi izceptos. Pienu lielākajā daļā recepšu, kas paredzētas gan cepeškrāsnīm, gan speciālajām maizes krāsniņām, paredzēts uzsildīt.
Pirms maizes cepšanas, izvēloties recepti, nevajag nobīties no nosaukumiem un pirms laika izbrāķēt savu cepeškrāsni – iespējams, ka maizes pagatavošanai jums nemaz nevajadzēs, lai cepeškrāsns nodrošina raudzēšanas iespēju, uzturot tajā vienmērīgu temperatūru.
Maize ar piedevām – maizes piedevas un to īpatsvars var ne tikai mainīt maizes garšu, bet arī noteikt tās veidu. Atšķirības būs arī maizes pagatavošanas procesā – dažas no maizēm būs raudzējamas, citas ne. Bet citas raudzēšanas noslēgumā vajadzēs pārmīcīt, lai sastāvdaļas vienmērīgi izdalītos pa visu mīklu – nenosēstos apakšā. Piedevas, kas ļaus jūsu mājas cepeškrāsni padarīt par mazu laboratoriju, ir visdažādākās – gan sēklas, gan dārzeņi, gan garšaugi.
Saldā maize – visbiežāk ir augļu vai ievārījuma maize, taču tā var būt arī kanēļa vai medus maize. Un pat šokolādes maize. Viss atkarīgs no gaumes un tā, cik ļoti jūsu ģimene iecienījusi saldumus. Saldās maizes un pīrāgi vēsturiski ir kūku un tortu priekšteces. Priekšrocības, ko sniegs cepeškrāsnis, bet ne maizes krāsniņas, ir, ka varat piešķirt maizei visdažādāko formu – tiešā vārdu nozīmē. Jūs varat pagatavot arī maizes puķi vai maizes zvaigzni – viss atkarīgs no iztēles un iespējām piemeklēt cepšanas formu.
Gatavošana mājas cepeškrāsnī dos maizei to garšu, kāda nav salīdzināma ar veikala plauktos nopērkamo produkciju.
Ienākumi no šīs reklāmas nonāk labdarībaiSaistītās tēmas : cepeškrāsnis, sadzīves tehnika