Pirmais virtulis pasaulē?

VirtuļiMūsdienās nav neviena, kurš nepazītu konditorejas izstrādājumu ar nosaukumu ‘’virtulis’’ – eļļā vārītu mīklas bulciņu ar dažādiem pildījumiem. Šis produkts piedzīvojis evolūciju, un mūsdienās vairs nevar teikt, ka virtulim būtu jāpiemīt kādai noteiktai formai. Amerikā pierasts redzēt gredzena formas virtuļus ar caurumu pa vidu, savukārt citur vairāk populāri virtuļi bez cauruma (tā sauktie pončiki). Papildus tam, pieejamo virtuļu pildījumu veidu skaits ir nebeidzams, un tie var būt glazēti ar dažādiem pārklājumiem. Bet kā izskatījās pirmie virtuļi un vai zināms, kurš tad pirmais sāka gatavot šos kārumus?

Virtuļi visdziļāk iesakņojušies tieši Amerikas kultūrā – kurš gan nav redzējis kādu filmu, kurā ir kāds virtuļus ēdošs policists! Izrādās, ka virtuļi patiešām, visticamāk, izgudroti Amerikā, tomēr to izdarījuši Dāņu ieceļotāji, kuri tos saukuši par ‘’eļļas kūkām’’. Tā kā nav īsti skaidrs, vai par īsto virtuļu dzimteni tomēr nevajadzētu uzskatīt Dāniju.

Tomēr, ir pierādījumi, ka kāds Amerikānis krietni pilnveidojis šī kāruma pagatavošanas tehnoloģiju. Gregorijs Hansons apgalvo, ka 16 gadu vecumā, strādājot uz kāda kruīza kuģa, izdomājis gatavot virtuļus ar caurumu pa vidu. Viņš nekad neesot bijis apmierināts ar to, ka virtuļi visbiežāk pilnībā neizcepoties un vidus paliek jēls, tādēļ savā stendā gatavotajiem virtuļiem pirms cepšanas ar piparu trauciņu izveidojis caurumu, radot mums tik ļoti pazīstamo gredzenveida virtuļu formu, kura mums visbiežāk asociējas ar vārdu ‘’virtulis’’. Pēc tam viņš šo tehniku esot iemācījis mammai, un arī viņa sākusi metodi nodot tālāk.

Lai vai kā, garšīgie virtuļi ir kļuvuši par visā pasaulē atzītu kārumu, kas priecē visu vecumu saldumu mīļotājus. Ceram, ka šobrīd jau baudi virtuļus – lai labi garšo!

        Ienākumi no šīs reklāmas nonāk labdarībai



Leave a Reply